NextGen Robotics
Infrastruktur (fase 1)
NextGen Robotics er Fyns erhvervsfyrtårn, der med mere end 65 partnere og et budget på over 200 mio. DKK er klar til at skrue op for Danmarks robot- og droneudvikling.
Med NextGen Robotics vil UAS Denmark Test Center, HCA Airport samt en række anerkendte partnere løfte testhubben i lufthavnen til et nyt niveau.
Ny forbedret testinfrastruktur og højteknologisk testudstyr skal bane vejen for hurtigere udvikling og flere avancerede demonstrationsprojekter, hvor teknologien skal trykprøves under barskere vilkår og til flere formål end hidtil.
NextGen Robotics er ligeledes omfattet af projektet “NextGen Drones”, hvor der i første fase er indkøbt: En avanceret 3D-radar til udvikling af fremtidens luftrum, en vindvæg til simulering af vindforhold i Syddansk Universitets laboratorier i HCA Airport samt udviklet en heavy lift-dronekapacitet på Syddansk Universitet.
Innovation (fase 2)
Det fynske erhvervsfyrtårn NextGen Robotics, som UAS Denmark Test Center og HCA Airport er en del af, modtager 43,5 mio. kr. fra Danmarks Erhvervsfremmestyrelse. Midlerne skal videreudvikle fyrtårnet og styrke innovationssamarbejde med virksomheder.
Af disse midler er 13,9 mio. kr. dedikeret til tre innovationsprojekter inden for UAS- og C-UAS-teknologi. Disse projekter ledes af HCA Airport, og partnerne er Syddansk Universitet og flere danske virksomheder.
En kort introduktion til de projekter, der vil blive gennemført fra 2023 – 2026, er anført nedenfor.
1) Counter-UAS
Visionen for projektet er at danne grundlaget for et fremtidigt epicenter for C-UAS-innovation. Projektet vil udvikle teststandarder og scenarier og desuden udvikle og teste et integreret multi-sensor C-UAS-system baseret på løsninger fra de deltagende virksomheder Bionic System Solutions, Circle Scope, MyDefence, QuadSAT og Weibel. Data vil blive fusioneret, og avancerede algoritmer vil blive udviklet af Syddansk Universitet. Den afsluttende projektfase består af flere test- og feedback-loops med rød-blå teamøvelser.
2) Jamming og GPS-blokeret testkapacitet
Dette projekt har to hovedambitioner: 1) At udvikle UAS Denmark Test Center med nye tjenester inden for jamming- og GPS-blokerede områder for at gøre det muligt at teste droner under disse forhold, 2) At udvikle projektpartner QuadSATs teknologi til at identificere og klassificere typer af elektromagnetisk interferens.
3) Advanced Air Mobility (AAM)
Konsortiet bestående af Copenhagen Helicopters, Copenhagen Air Taxi, HCA Airport, Skypuzzler og Syddansk Universitet har til formål at vise mulighederne for kommercielt, socialt og miljømæssigt bæredygtig transport af passagerer gennem elektrificeret lufttransport. Ud over at analysere brugerbehov, strategier for kommercialisering og informere offentligheden om denne fremtidige transportform, sigter projektet mod at analysere og demonstrere faktiske eVTOL-platforme og de såkaldte vertiports i Danmark.