launcher_og_skyhook

Prominent besøg i HCA Airport: Boeing rykker ind for at fremvise morgendagens droneteknologi

Det er én af luftfartens helt tunge drenge, der rykker ind, når flyfabrikanten Boeings dronevirksomhed den 4. til den 14. oktober indtager HCA Airport i Odense.

Et internationalt konsortium af virksomheder, der blandt andet omfatter Boeings dronedatterselskab Insitu, skal nemlig i midten af oktober præsentere et nyt, højteknologisk overvågningssystem, IRSA – bestående af droner, satellitter, fly og undervandsfartøjer – til fjernovervågning af Arktis.

”Hos Insitu er vi både meget begejstret for at vende tilbage til HCA Airport og for vores samarbejde med de øvrige projektpartnere om at promovere IRSA-projektet til ArcticX21. Droner og ubemandede fly vil udgøre et afgørende lag i IRSA-projektets monitoreringssystem til det arktiske område, og vi er stolte over at vores ScanEagle- og Integrator-systemer har rækkevidden, udholdenheden og nyttelasten til at udføre den rolle. Vi er taknemmelige for den fremragende opbakning, vi har oplevet fra HCA Airport og UAS Denmark, og det er dejligt at mærke Danmarks store fokus på droneteknologi,” siger Dave Funkhouser, Insitus Director of International Business Development.

’En blåstempling af lufthavnen’

I takt med, at Arktis får større og større geopolitisk bevågenhed, er der fra de danske myndigheder et ønske om at styrke tilstedeværelsen i og overvågningen af Arktis. Derfor afsatte Folketinget i februar 2021 1,5 milliarder kroner til at øge overvågningen området via investeringer i højteknologiske, ubemandede systemer.

Det er netop sådan et system, der vil blive præsenteret på ArcticX2021-øvelsen i oktober. Foruden Boeing omfatter IDG-konsortiet virksomheder som C-Core, Viasat og danske MDSI.

”At testcentret tiltrækker så markante virksomheder, bekræfter, at man også i udlandet har fået øjnene op for de unikke faciliteter, vi har. Det er en blåstempling af UAS Denmark Testcenters position som én af Nordens førende og har virkelig stor betydning for lufthavnen, Odense og hele det meget stærke droneteknologiske miljø,” siger Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense Kommune.

”Man finder ikke andre steder i Skandinavien, hvor der er lige så gode muligheder for at prøveflyve droner i civilt luftrum. HCA Airports kombination af beliggenhed, faciliteter og knowhow er virkelig ideelle,” supplerer Morten Andersen (V), borgmester i Nordfyns Kommune.

Dansk virksomhed er med

Den danske højteknologivirksomhed MDSI – som udvikler teknologi til integration af forskellige slags missionssystemer til både bemandede og ubemandede fly – er en del af IDG-konsortiet, og herfra kalder man valget af UAS Denmark Testcenter og HCA Airport for et åbenlyst et af slagsen.

”Vi har forberedt os til ArcticX2021 i over et år, og vi har hele vejen igennem haft et super og effektivt samarbejde med UAS Denmark Testcenter og de danske myndigheder. Nu glæder vi os bare til at fremvise teknologierne og IRSA-konsortiets formåen,” siger Chief Operations Officer i MDSI, Christian Steinø.

Fyn er blevet hotspot for droner

Fyn har i løbet af de seneste år opbygget et stærkt økosystem inden for drone- og robotteknologi og har manifesteret sig som et af Skandinaviens førende hotspots for udvikling af nye droneteknologier.

En nylig analyse fra Erhvervshus Fyn fra september 2021 viser bl.a., at droneindustrien på Fyn er vokset med 150 procent siden 2017, og at dronemarkedet helt generelt forventer stærk vækst i de kommende år.

Her spiller UAS Denmark Testcenter en vigtig rolle i forhold til udvikling og afprøvning af nye droneteknologier.

Om UAS Denmark Testcenter

Som et af de eneste testcentre I Europa kombinerer UAS Denmark Testcenter et godkendt BVLOS (Beyond Visual Line of Sight) luftrum, der strækker sig ud over det nordfynske hav med en hurtig godkendelsesproces og dronelaboratorier. Testcentret arbejder tæt sammen med Trafikstyrelsen, universiteter og industrien, både nationalt og internationalt.

Det 867 kvadratkilometer store luftrum inkluderer et BVLOS-testområde, der strækker sig over by, land og en offshore vandzone ud over det nordfynske hav. Området kan udnyttes til at flyve uden for syne eller foretage flyvninger inden for syne til test af droner, sensorer eller andre systemer.

Del denne nyhed

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her og modtag seneste nyheder, inspiration til rejser, rejsetips og meget mere fra HCA Airport.